whatsapp
whatsapp
whatsapp
×

DİJİTAL BASKI


Geniş Format Dijital Baskı Nedir?

Geniş format dijital baskı, genellikle ticari amaçlı kullanılan, baskı boyutları standartlara oturmuş makineler ile yapılır. Adı büyük format baskı olarak da kullanılabilen baskı çeşidi, boyutu standartlardan çok daha yüksek genişlikteki makinalar ile üretilmektedir.


Endüstride “geniş format” göreceli bir terimdir çünkü maksimum baskı genişliği baskı makineleri arasında değişiklik göstermektedir. Geniş formatta ölçüler yaygın olarak 160cm, 180cm, 320cm ve 500cm rulodan ruloya veya düz zemin (flat)  baskı şeklinde yapılır. Fakat genel olarak bahsetmek gerekirse, geniş format dijital baskı aşağıdaki kategoriler ile açıklanabilir:


Duvar kağıdı baskıları

Cephe giydirme baskıları

Etkinlik duyuru afişleri ve billboardlar

Stand sistemleri baskıları

Poster ve duyurulur

Tabelalar


Yatay ve dikey afişler

Harita, şablon ve şemalar


Yukarıdaki listeden de anlaşılacağı üzere geniş format dijital baskı birçok alanda kullanılabilmektedir. Uzak mesafelerden dikkat çekmek, sunulan ürün veya hizmet hızlı bir şekilde açıklamak veya reklamı yapılmak istenen ürünü görsel olarak kaliteli bir şekilde sunmak için önemli bir yöntemdir.


Geniş format baskı genellikle sabit bir yüzeye uygulanmak amacıyla kullanılsa dahi, fuar ve stand sistemleri gibi sabit olmayan yüzeylerde de kullanılabilmektedir.


Dijital Baskı Nedir?

Son zamanlarda adını sıklıkla duyduğumuz dijital baskı, en basit tanımıyla dijital tabanı görüntülerin direkt olarak yüzeylere ya da materyallere aktırılmasıdır. Gerek ticari faaliyetler için gerekse kişisel ihtiyaçların ortaya çıkması doğrultusunda dijital baskılar, hayatımızda her geçen gün daha geniş bir yer edinmeye başlamıştır. 


Dijital baskı yöntemi, belirli materyaller üzerine baskı yapılmasını sağlayan pek çok farklı yöntemden yalnızca bir tanesidir. Dijital baskı için ortaya çıkarılan tasarımlar, bilgisayar ortamında hazırlanır ve istenen materyal üzerine baskı işlemi gerçekleştirilir. Daha önce kullanılan baskı yöntemlerinden farklı olarak dijital baskılar; oldukça yeni, pratik, hızlı ve esnek bir baskı yöntemidir. Bu sebeple de çağa ayak uydurarak dijital baskının tercih edilmesi daha doğru bir karardır. Dijital baskı makineleri, düşük adetlerde oldukça hızlı sonuçlar elde etmenizi sağlar.


Dijital Baskının Avantajı Nedir?

Dijital baskı sayesinde, basılan tasarım için hazırlanmış bir kalıba ihtiyaç duyulmaz. Baskı alınabilmesi için bilgisayar ortamında bulunan bir dosyanın baskı kalıbı olmaksızın ürün üzerine aktarılma işlemidir. Bilgisayar ortamının sağladığı bir diğer avantaj ise; tasarımı değiştirme, güncelleme ya da istenmeyen yerleri çıkarma gibi işlemlerin oldukça zahmetsiz ve hızlı bir şekilde gerçekleştirilmesidir.


Dijital Baskı ile Neler Yapılabilir?

Dijital baskıların bu denli önem kazanmasını sağlayan ilk uygulama alanının başında ticari faaliyetlerin daha kârlı bir şekilde devam ettirilebilmesi sebebi yer alır. Firma ya da markaların kendilerine özel tasarımlarla hazırladıkları ve marka tanıtımı yapmalarına olanak sağlayan ürünler için dijital baskı vazgeçilmezdir. Broşür, katalog, menü, afiş, etiket gibi markanın adını duyurmasını sağlayacak çeşitli ürün ve alanlarda uygulanabildiği için de dijital baskı sıklıkla tercih edilir. Ticari faaliyetlerin yanı sıra fotoğraf baskısı, bez çanta baskısı ya da kartvizit gibi kişisel ihtiyaçlar için de tercih edilebilir.


Diğer baskı türleri gibi belirli bir adede bağlı kalınmadan dijital baskı işlemi talep edilebilir. Böylece ihtiyacınız olmasa dahi baskı işlemi gerçekleştirebilmek için fazla sayıda ürün bastırmanıza ve stok tutmanıza gerek olmadan ürünlerinizi alabilirsiniz.


Her alanda hızla gelişen teknolojinin baskı ve matbaa alanında da takip edilmesi ve yeniliklere ayak uydurulması gerekir. Gelişen teknolojiyle hayatımıza girmiş olan dijital baskı; düşük maliyet, hızlı çözüm, tasarım esnekliği ve alt limit sipariş sayısı olmaması gibi özellikler sunduğu için pek çok alanda hayatımıza dâhil olmuştur. Sağladığı avantajlar ve bu kadar genişleyen kullanım alanları göz önüne alındığındaysa dijital baskı, uzun bir süre daha hayatımızda olacak gibi gözüküyor.

Bir Mesajınız mı var ?